Farmor Irmgards ”PfefferKuchen”

pfefferkuchen

Ingredienser

1,5 kg vetemjöl + 100 gr evtl.

500 g socker

750 g sirap

3 ägg

500 g margarin

40 g kakao

 

Malna kryddor

10 g kanel

10 g fenkål

10 g anis

5 g nejlikor (1 struken tsk var försiktig att ej ta för mycket)

 

Malt i matberedare

100 g sötmandel

15 g bittermandel

150 g hasselnötter

 

15 g hjortronsalt

15 g bikarbonat

 

2.5 dl filmjölk

+ 0.5 kaffekopp mjölk till att lösa upp bikarbonat och hjortronsalt.

 

Glasyren

150g cocosfett

2 ägg

750g florsocker

3-4 rågad mtsk kakao

Lite hett vatten 

Karamellströssel

 

Beskrivning

Ugn 200 grader ca 5 min på bakplåtspapper. Tillagningstid ca 2h + 1 dag. Smält margarin, socker och sirap i en kastrull. Låt svalna. Häll allt i en degmaskin och rör sedan i äggen samt mandel, nötter, filmjölken, alla kryddor och även sist hjortronsaltet och bikarbonat blandat i mjölk. Tillsätt lite av mjölet i taget medans maskinen kör. Degen ska vara ganska lös när den är klar. Låt sedan degen vila i bunken i kylskåp över natten övertäckte med plastfolie.  Nästa dag:Kavla sedan ut degen ca 1 cm tjock får ej vara för tunn. Avänd en fyrkantig pepparkaksform och tryck ut kakor ur degen. Baka sedan på bakplåtspapper på 200 grader ca 5 min.

 

Glasyren

Sätt en skål i ett varm vattenvad på spisen. (Får ej koka!) Smällt cocosfettet och rör i ägg, florsocke, kakao och lite hett vatten. När kakorna svalnat från ugnen garnera med blandningen och strö på lite strössel.