Focaccia

focaccia

Ingredienser

25 g jäst (eller 14g torrjäst)

3 dl vatten

1/2 dl olivolja extra virgin zeta

2 msk ljus sirap

1 tsk salt

6-7 dl vetemjöl

1/2 dl olja till form och över bröder.

Beskrivning

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser upp sig helt. Tillsätt olivolja, sirap och salt och rör om.Tillsätt sedan nästan allt mjöl, spara ca 1 dl.Knåda i maskin ca 10 min. Beroende på hur degen ser ut efter knådning tillsätt eventuellt det sista av mjölet. Degen ska va rätt lös och kladdig den går till sig efter jäsning. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek ca 35 min. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Smörj en ugnsform ca 25×30 med olja och tryck ut degegen lätt med fingrarna, så det bildas små gropar för oljan att flyta ner i. Hällöver lite olja (kan smaksättas med valfri ingredients ex. persilja). ca 1/2 dl. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.