Mammas Filmjölkslimpa

Filmjölkslimpa

Ingredienser

Sats för stor långpanna

1 1/2 L filmjölk
1 1/2 msk bikarbonat
3.5 dl ljus eller mörk sirap
3/4 tsk salt
1 1/2 kg rågsikt
1 1/2 msk bakpulver

 

Mindre sats för 23×31 långpanna, eller två avlånga brödformar

1 L filmjölk

1 msk bikarbonat

1 msk bakpulver

2 dl sirap

1 krm salt

1 kg rågsikt

 

Liten sats för avlång brödform

5 dl fil

1/2 msk bikarbonat

1/2 msk bakpulver

1 dl sirap

1 krm salt

1/2 kg rågsikt

 

Beskrivning

Sätt ugnen på 175 grader. Häll upp filen i en bunke. Blanda i sirapen. Rör tills det blandat sig. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta en stund i degmaskin. Häll smeten i en smord form. Sätt därefter in i ugnen med en termometer mitt i brödet. När innertemperaturen är på 97 grader är brödet klart, det tar ca 35 – 40 min. Ta ut brödet och låt svalna.