Mormors Pepparkaksdeg från 1750

Pepparkaksdeg

Ingredienser

Försats:

1 1/4 dl ljus sirap
1/2 kg margarin milda
5 dl socker
1/3 dl kanel
1/3 dl ingefära
1/3 dl nejlikor

Eftersats:

1 msk bikarbonat 

1 1/4 dl vatten

1 kg vetmjöl

Beskrivning

Koka alla ingredienser i försatsen en stund tills sockret är smält och låt sedan svalna.

Blanda 1 msk bikarbonat med en 1 1/4 dl vatten. Blanda i det i den kalla röran. Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg. Spara lite till utbakning. Låt gärna degen ligga en dag i kylen för att kryddorna ska gå ut i mjölet. Tag fram degen en stund innan bakning så den blir mjuk.

 

Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och ta ut kakor med formar efter önskad storlek. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda sedan i mitten av ugnen på 175 grader i 6-8 min.