Saftig äppelkladdkaka med kanel

äppelkladdkaka

En saftig äppelkladdkaka som smälter i munnen. Grundreceptet kommer från Camilla Hamid men har gjort min egen variant som jag tycker blir bättre då jag inte är något fan av kardemumma. 

Ingredienser

Äppelkladdkaka
2 stora äpplen
175 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel
1 dl brunt farinsocker
3 ägg
3,5 dl vetemjöl

Pajsmul
50 g smör, mjukt och rumsvarmt
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Garnering
1 stort äpple

Servering
Vaniljglass

Beskrivning

Äppelkladdkaka:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
  5. Häll upp smeten i formen.

Smul:

  1. I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
  2. Skölj, kärna ur och skiva äpplet till dekorationen.
  3. Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan.
  4. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter, eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan precis slutat kännas rinnig.
  6. Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4h i kylen.
  7. Servera sedan med vaniljglass