Nyttiga små köttfärspiroger

Köttfärspiroger

Ingredienser, ca 16st

250 g nötfärs

1 liten gul lök

130 g morötter

½ msk olivolja

1 dl krossade tomater

1 msk tomatpuré

1 ½ msk sweet chilisås

2 krm salt

svartpeppar

Deg:

25 g färsk jäst

5 dl vatten, 37 grader

½ dl mager kvarg

½ tsk salt

60 g rågmjöl (ca 1 dl)

300-350 g vetemjöl special (ca 5-6 dl)

ägg och lite vatten till pensling

Beskrivning

1. Börja med köttfärsröran så den hinner svalna innan pirogerna ska fyllas: Skala och hacka lök. Riv morötterna grovt. Stek i olivolja tillsammans med färsen några minuter.

2. Rör i krossade tomater och puré. Låt puttra utan lock 10 minuter. Smaka av med sweet chili, salt och peppar.3. Smula ner jästen i en bunke. Rör i lite av degvätskan tills jästen löst sig. Rör i resten, salt och kvarg. Tillsätt mjöl allteftersom och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop den lite snabbt och kavla sedan ut den till en fyrkant där det får plats 12 rundlar med en diameter på 11 cm. Ta ut rundlar med ett glas eller skål. Lägg på ett par matskedar på varje rundel. Vik ihop till halvmånar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Degen som blev kvar runt om rundlarna kavlar du ut ännu en gång och så tar du ut 3-4 stycken rundlar till och gör likadant med dom. 

5. Låt jäsa under bakduk 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

6. Pensla pirogerna med uppvispat ägg utblandat med lite vatten. Grädda mitt i ugnen 12 minuter.

Servera med grönsaker.