
Ingredienser
Pannbiffar
1 gul lök
1 dl gräddfil
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk johnnys senap
1 msk konc oxfond
1/2 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
500 g köttfärs
1 msk smör
1 msk rapsolja
Löksky
1 gul lök
1 tsk strösocker
1 msk konc kalvfond
2 1/2 dl vatten
1 tsk balsamvinäger
1/2 tsk salt
1/2 msk potatismjöl
6 st färska champinjoner
Potatismos
1.5 kg potatis
50g smör
1-2 dl mjölk
1 tsk socker
1 tsk salt
1 nypa muskotnöt
Beskrivning
Potatisen:
Koka potatis tills den är mjuk i en stålkastrull. Häll bort vattnet och tillsätt smöret.Vispa ihop kort med elvisp tills smöret blandat sig med potatisen. Tillsätt salt, socker, muskot och 1 dl mjölk. Vispa ihop till mos om den är för fast tillsätt ytterligare mjölk till önskad konsistens.
Biffarna:
Skala och riv löken fint på ett rivjärn. Blanda lök, gräddfil, ströbröd, ägg, senap, fond, salt och peppar i en bunke. Låt svälla några minuter.Tillsätt färsen och blanda hastigt ihop. Forma till ca 10 biffar med oljade händer.Stek biffarna i smör på medelvärme 3-4 minuter på varje sida. (låt ena sidan bli helt klart innan du vänder annars spricker biffarna) Lyft upp biffarna och lägg på ett fat. Täck med folie.
Löksky:
Skiva svampen och stek i separat panna. Skala och skiva löken tunt. Fräs den i samma stekpanna som du stekt biffarna i, tillsätt ev mer matfett. Stek ca 10 minuter tills löken mjuknar. Strö sockret över löken och stek ytterligare 1 minut. Tillsätt fond, vatten, balsamvinäger och salt. Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll i även det. Låt koka ihop ca 3 minuter. Häll över svampen till skyn och rör ihop. Servera med biffarna och potatisen.