Pastagratäng som i skolan

pastagratäng

Ingredienser

ca 6 port

500g spiralmakaroner

150g riven gratängost

 

Köttfärsröran

500g köttfärs

1 gul lök

1 burk krossade tomater

1 dl tomatpuré

1/2 dl chilisås

1/2 dl ketchup

1 köttbuljongtärning

2 rivna morötter

peppar och salt

 

Ostsås

25g smör

1/2 dl mjöl

7 dl mjölk

2 dl matlagningsgrädde

2 dl riven prästost

ev. 2 msk maizena redning

vitpeppar och salt

 

Beskrivning

Slå på ugnen på 200 grader.

Koka pastan, koka ej förmycket den ska vara rätt aldente så att säga. Lägg pastan i en gratängform.

 

Kötfärsröran

Stek löken i lite olja eller smör.Tillsätt köttfärsen och bryn klar. Tillsätt buljongtärningen och låt steka med i någon minut.Tillsätt alla resterande ingredienser för köttfärsröran och låt skjuda i 10 min. Smaka och tillsätt eventuellt mer peppar och salt. Häll köttfärsröran över pastan i gratängformen och rör om så det fördelar sig jämt.

 

Oståsen

Smält smör i en kastrull. Ta av från plattan och tillsätt mjölet, rör i hop till en slät smet. Tillsätt sedan mjölken och grädden.Sätt tillbaka på plattan och skjud på medelvärme. Rör om ofta så det inte bränns i botten.När den börjat skjuda tillsätt osten. Rör och låt lösas upp i såsen. Smaka av med vitpeppar och salt. Såsen ska nu vara tjock är den inte det redav med maizena redning för vita såser. Häll sist ostsåsen över pasta- och köttfärsröran och strö över gratängosten. Ställ in i mitten av ugnen 200 grader i ca 20-30 min tills osten har fått fin färg. Låt stå några minuter innan servering så bränner man sig inte 🙂