
Ingredienser
4 port
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
12 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2.5 msk olivolja
4 dl grötris
2.5 dl vitt vin eller matlagningsvin
250 g champinjoner
3 msk smör
2 dl riven parmesanost (kan uteslutas)
salt och nymalen svartpeppar
4 st kyckling filéer
Valfri krydda till kyckligen jag brukar använda en kryddmix.
Beskrivning
Skala och finhacka löken och vitlöken.Koka upp buljongen som ska hållas varm. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg.Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter ca 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd. Platta ut kyckling filéerna lite genom att snitta den tjocka delen. Krydda med valfri krydda och stek sedan på medelvärme tills saften som kommer ut är klar i färgen. Skiva svampen och stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset.Tillsätt den rivna parmesansosten (kan uteslutas). Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.