Krämiga blåbärsrutor

Krämiga blåbärsrutor

Ingredienser, ca 12 st

Degen

250 g rumstempererat smör

5 dl vetemjöl

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Fyllning

2 dl kvarg med vaniljsmak

2,5 dl creme fraiche

2 ägg

1,5 dl strösocker

1 nypa äkta vaniljpulver

150 g frysta blåbär

Beskrivning

Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme. Knåda samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver så det fördelar sig jämnt till en slät deg. Täck en form ca 20×32 med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten på den. Blanda ihop kvarg, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljpulver i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, toppa med blåbär och smula sedan resten av degen över vaniljsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar. Går utmärkt att frysa in.

Saftig banankaka

banankaka

Ingredienser

150g smör

3 dl strösocker

2 ägg

5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk bakpulver

4 bananer medelstora

 

Beskrivning

Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form, 26 cm i diameter med hål i. Vispa smör och socker med elvisp, tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa tills allt är blandat och lite fluffigt. Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver i en skål. Mosa bananerna med en gaffel. Tillsätt mjölblandningen och bananer. Vänd runt med en slev. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40–45 min. Låt kakan svalna något innan den serveras. Modifierat recept från Allt om Mat.

Mammas Filmjölkslimpa

Filmjölkslimpa

Ingredienser

Sats för stor långpanna

1 1/2 L filmjölk
1 1/2 msk bikarbonat
3.5 dl ljus eller mörk sirap
3/4 tsk salt
1 1/2 kg rågsikt
1 1/2 msk bakpulver

 

Mindre sats för 23×31 långpanna, eller två avlånga brödformar

1 L filmjölk

1 msk bikarbonat

1 msk bakpulver

2 dl sirap

1 krm salt

1 kg rågsikt

 

Liten sats för avlång brödform

5 dl fil

1/2 msk bikarbonat

1/2 msk bakpulver

1 dl sirap

1 krm salt

1/2 kg rågsikt

 

Beskrivning

Sätt ugnen på 175 grader. Häll upp filen i en bunke. Blanda i sirapen. Rör tills det blandat sig. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta en stund i degmaskin. Häll smeten i en smord form. Sätt därefter in i ugnen med en termometer mitt i brödet. När innertemperaturen är på 97 grader är brödet klart, det tar ca 35 – 40 min. Ta ut brödet och låt svalna.

Kanel & Russin bagels

Ingredienser

25 g jäst

720 g vetemjöl special (ca 12 dl)
2 tsk salt
2 msk kanel
5 dl varmt vatten
3 msk honung
2 dl russin

 

Beskrivning

Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, smula ned jästen i en bunke och slå vattnet över. Tillsätt salt, kanel, russin, honung och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl ca 5 minuter med maskin. Degen ska vara lite kladdig den går till sig efter jäsning. Låt degen jäsa ca 30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och skär den i 12 bitar. Formar varje degbit till en bulle och stick fingret rakt genom den och forma en bagel. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nedan är ej obligatoriskt jag brukar skippa detta, utan direkt ställa in dem i ugnen efter jäsning. Då blir dom mycket mer fluffiga och inte så hårda och torra. Grädda i ugnen ca 20 min.Ta ut och pensla med lite mjölk så får de en glansig yta. Alternativ gräddning för mer glansigt yttre. Koka upp vatten i en stor kastrull, ca tre liter och sänk ned ett par degringar i taget i vattnet. De skall koka ca 2 minuter på varje sida.Tag upp dem och låt dem torka på en kökshandduk. När du kokat alla bagels, lägg dem på en plåt och pensla med en uppvispad äggvita. Grädda dem därefter i 200 grader ca 20 minuter.

Chokladtårta

chokladtårta

Ingredienser

Tårtbotten

5 dl mjöl
5 dl socker
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2.5 dl mjölk
1.5 dl rapsolja
2 stora ägg
2 tsk vaniljextrakt
2 dl starkt kaffe

 

Chokladmousse

200 g mjölkchoklad
4 dl grädde

 

Hallonfyllning

400 g philadelphiaost
200 g vit choklad
2 dl florsocker
3 dl hallon

 

Beskrivning

Tårtbotten

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra två 24 cm formar. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulber, bikarbonat och salt väl i en skål. Tillsätt mjölk, olja, ägg, vaniljextrakt och till mjölet och vispa i hop på medelhastighet. Sänk hastigheten och tillsätt kokande kaffe till smeten tills det blandats väl. Fördela smeten i de båda formarna och baka i ca 30-35 min, testa med sticka i mitten den ska inte vara kletig. Chokladmousse Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikrovågsugn tills chokladen är 50 grader varm. Låt sedan svalna lite den får inte vara för varm när den tillsätts i grädden. Vispa grädden. Blanda ner en tredjedel av grädden i chokladen. Vänd ner den resterande grädden i chokladblandningen med stora luftiga tag till en jämn mousse.

 

Hallonfyllning

Smält den vita chokladen och låt svalna. Vispa ihop philadelphiaost och socker. Addera sedan den smälta chokladen och vispa ordentligt. Rör till sist i hallonen. Fördela fyllningen mellan varje tårtbotten.

Nyttiga Chokladbollar

daddelbollar

Ingredienser, ca 20st

2 dl havregryn

400g dadlar

2 msk kakao

1 krm salt

1 msk kokosolja

1 krm vaniljpulver

 

ev.  nötter om man vill kokosflingor

 

Beskrivning

Om du har nötter i kör dem först i matberedaren för att få dem finhackade. Tillsätt sedan alla ingredienser och mixa ihop till en deg. Rulla sedan till bollar och rulla i kokos.

Chokladsemla med chokladmousse och hallon

chokladsemla

Ingredienser, ca 14 st

Bullarna

25 g färsk jäst
2 dl kall mjölk
3/4 dl strösocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 krm salt
1 ägg
4 msk kakao
ca 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar ca 300 g)
75 g rumstempererat smör

 

Garnering

5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, gärna 70% valrona.

 

Fyllning

En näve färska hallon per bulle

 

Beskrivning

Bullar

Smula jästen i en degbunke gärna till en bakmaskin. Häll i mjölken och rör ut jästen. Rör ner socker, kardemumma, salt och ägg och sikta ner kakao. Tillsätt hälften av mjölet och allt smör och arbeta degen så att smöret fördelar sig i degen och tillsätt sedan nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta degen ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme. Strö ut resten av mjölet på en arbetsbänk.Ta upp degen och arbeta ihop den. Dela degen i 14 lika stora bitar (för 14 st) och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt bullarna kallna på galler.

 

Fyllning

Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält försiktigt i vattenbad. Låt chokladen svalna lite men den ska fortfarande vara rinnande.Häll upp i gräddbunken och rör om tills allt blandat sig. Skär av ett ”lock” på varje bulle och gröp ur dem lite. Mosa hallonen till en sås och lägg i bullen. Lägg på rikligt med chokladmousse och lägg på locket. Sikta på florsocker. Servera semlorna direkt.

Farmor Irmgards ”PfefferKuchen”

pfefferkuchen

Ingredienser

1,5 kg vetemjöl + 100 gr evtl.

500 g socker

750 g sirap

3 ägg

500 g margarin

40 g kakao

 

Malna kryddor

10 g kanel

10 g fenkål

10 g anis

5 g nejlikor (1 struken tsk var försiktig att ej ta för mycket)

 

Malt i matberedare

100 g sötmandel

15 g bittermandel

150 g hasselnötter

 

15 g hjortronsalt

15 g bikarbonat

 

2.5 dl filmjölk

+ 0.5 kaffekopp mjölk till att lösa upp bikarbonat och hjortronsalt.

 

Glasyren

150g cocosfett

2 ägg

750g florsocker

3-4 rågad mtsk kakao

Lite hett vatten 

Karamellströssel

 

Beskrivning

Ugn 200 grader ca 5 min på bakplåtspapper. Tillagningstid ca 2h + 1 dag. Smält margarin, socker och sirap i en kastrull. Låt svalna. Häll allt i en degmaskin och rör sedan i äggen samt mandel, nötter, filmjölken, alla kryddor och även sist hjortronsaltet och bikarbonat blandat i mjölk. Tillsätt lite av mjölet i taget medans maskinen kör. Degen ska vara ganska lös när den är klar. Låt sedan degen vila i bunken i kylskåp över natten övertäckte med plastfolie.  Nästa dag:Kavla sedan ut degen ca 1 cm tjock får ej vara för tunn. Avänd en fyrkantig pepparkaksform och tryck ut kakor ur degen. Baka sedan på bakplåtspapper på 200 grader ca 5 min.

 

Glasyren

Sätt en skål i ett varm vattenvad på spisen. (Får ej koka!) Smällt cocosfettet och rör i ägg, florsocke, kakao och lite hett vatten. När kakorna svalnat från ugnen garnera med blandningen och strö på lite strössel.

Kärleksmums

kärleksmums

Ingredienser, ca 30 bitar

200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

 

Glasyr
75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

 

Beskrivning

Ställ ugnen på 200 grader.Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper. Smält smöret och ställ åt sidan.Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet.Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren. Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.

Mammas Gobullar i långpanna

Bullar i långpanna

Ingredienser

Degen

150g smält margarin

2 dl mjölk

70g jäst

1/2 dl strösocker

1 tsk kardemumma

1/2 tsk salt

2 ägg

1 liter mjöl

 

Fyllning 1.

5 dl marsan kräm (5 dl mjölk + 7,5msk vaniljpulver)

 

Fyllning 2 

100g smör

1 1/2 dl farinströsocker

1 msk ljus sirap

 

Glasyr

2 dl florsocker

1 tsk vatten

 

Beskrivning

Ta fram smöret och skär upp i kuber. Låt stå framme och bli rumsvarmt. Ta även fram äggen så de är rumsvarma. Rör ihop fyllning 1 och ställ i kylen så den tjocknar. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll hälften över jästen.Rör om och lös upp jästen noga, häll sedan på resterande mjölk. Rör i ägg, socker, kardemumma, salt, nästan allt mjöl (låt degen gå ihop innan du tillsätter de 2 sista dl om de behövs) och det rumsvarma smöret.Arbeta ihop degen i degmaskin eller för hand ca 10 min så den blir smidig, den får gärna vara lite kladdig men ska lossna från bunken. Låt Jäsa i 15 min. Slå på ugnen 225 grader. Rör samman smör, farinsocker och sirap kallt.Dela degen i hälften. Kavla ena halvan så att den får plats i en långpanna och bred ut fyllning 1 (marsankrämen). Kavla ut den andra halvan tunt och långt och bred ut fyllning 2 (socker/sirap och smörblandningen). Rulla ihop och dela i bitar (5×7 st) och lägg ut på den undre halvan. Grädda i 15 min. Servera med glasyr. Obs! Om de ska frysas, frys utan glasyr.