Snabba scones i muffinsform

scones

Lördagsmorgon kräver scones! Dessa otroligt enkla men ack så goda scones, gör vi nästan varje helg. Bara att röra ihop direkt på morgonen och in i ugnen. Går även bra att frysa in och värma upp för att äta även nästa helg.

 

Ingredienser:

8-9 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
4 tsk bakpulver
100 g kallt smör
4 dl mjölk

 

Beskrivning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en muffinsform med smör som har plats för 12st bröd. 
  3. Blanda de torra ingredienserna med en visp så att alla klumpar försvinner.
  4. Hyvla ner kallt smör i mjölblandningen och blanda samman till en smulig massa med fingrarna.
  5. Tillsätt mjölken och rör ihop snabbt till en en kladdig smet. Den ska inte knådas utan bara röras ihop så att mjölet är väl fördelat.
  6. Tag en sked eller skopa och klicka ut smeten jämt fördelat på 12 i varje form.
  7. Baka mitt i ugnen ca 20 min. Tills lätt gyllenbrun yta. 
  8. Serveras direkt med smör.

Pepparkakscookies

pepparkakscookies

Supergoda pepparkakscookies för de som är galen i pepparkaksdeg! Dessa påminner om kolasnittar i stort format fast med pepparkakssmak. Grundreceptet är från Fridas bakblogg med lite modiferingar för min favorit pepparkakssmak.

 

Ingredienser:
120 g rumsvarmt smör
1.5 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
2 msk mjölk

2 tsk nejlika

2 tsk kanel

2 tsk ingefära
4.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 krm salt

 

Garnering:
1 dl strösocker
1 dl florsocker

 

Beskrivning:

  1. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Vispa smör och strösocker mjukt och fluffigt med elvisp.
  3. Tillsätt ägg och vispa ihop.
  4. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg, med slickepott eller händerna.
  5. Plasta in degen och låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  6. Tag ut degen och sätt ugnen på 175° över/undervärme.
  7. Dela degen i 24 jämnstora delar och rulla varje bit till en boll.
  8. Rulla bollarna först i strösocker och sedan i florsocker, var generös med florsockret.
  9. Placera 12 kakor på varje plåt och grädda en plåt i taget, mitt i ugnen i ca. 10-11 minuter.
  10. Tag ut och låt svalna en aning innan du flyttar kakorna från plåten.
  11. Om florsockret smält under gräddning går det pudra lite mer efter kakorna kallnat. 

Krämiga blåbärsrutor

Krämiga blåbärsrutor

Ingredienser, ca 12 st

Degen

250 g rumstempererat smör

5 dl vetemjöl

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Fyllning

2 dl kvarg med vaniljsmak

2,5 dl creme fraiche

2 ägg

1,5 dl strösocker

1 nypa äkta vaniljpulver

150 g frysta blåbär

Beskrivning

Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme. Knåda samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver så det fördelar sig jämnt till en slät deg. Täck en form ca 20×32 med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten på den. Blanda ihop kvarg, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljpulver i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, toppa med blåbär och smula sedan resten av degen över vaniljsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar. Går utmärkt att frysa in.

Saftig banankaka

banankaka

Ingredienser

150g smör

3 dl strösocker

2 ägg

5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk bakpulver

4 bananer medelstora

 

Beskrivning

Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form, 26 cm i diameter med hål i. Vispa smör och socker med elvisp, tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa tills allt är blandat och lite fluffigt. Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver i en skål. Mosa bananerna med en gaffel. Tillsätt mjölblandningen och bananer. Vänd runt med en slev. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40–45 min. Låt kakan svalna något innan den serveras. Modifierat recept från Allt om Mat.

Mammas Filmjölkslimpa

Filmjölkslimpa

Ingredienser

Sats för stor långpanna

1 1/2 L filmjölk
1 1/2 msk bikarbonat
3.5 dl ljus eller mörk sirap
3/4 tsk salt
1 1/2 kg rågsikt
1 1/2 msk bakpulver

 

Mindre sats för 23×31 långpanna, eller två avlånga brödformar

1 L filmjölk

1 msk bikarbonat

1 msk bakpulver

2 dl sirap

1 krm salt

1 kg rågsikt

 

Liten sats för avlång brödform

5 dl fil

1/2 msk bikarbonat

1/2 msk bakpulver

1 dl sirap

1 krm salt

1/2 kg rågsikt

 

Beskrivning

Sätt ugnen på 175 grader. Häll upp filen i en bunke. Blanda i sirapen. Rör tills det blandat sig. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta en stund i degmaskin. Häll smeten i en smord form. Sätt därefter in i ugnen med en termometer mitt i brödet. När innertemperaturen är på 97 grader är brödet klart, det tar ca 35 – 40 min. Ta ut brödet och låt svalna.

Chokladtårta

chokladtårta

Ingredienser

Tårtbotten

5 dl mjöl
5 dl socker
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2.5 dl mjölk
1.5 dl rapsolja
2 stora ägg
2 tsk vaniljextrakt
2 dl starkt kaffe

 

Chokladmousse

200 g mjölkchoklad
4 dl grädde

 

Hallonfyllning

400 g philadelphiaost
200 g vit choklad
2 dl florsocker
3 dl hallon

 

Beskrivning

Tårtbotten

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra två 24 cm formar. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulber, bikarbonat och salt väl i en skål. Tillsätt mjölk, olja, ägg, vaniljextrakt och till mjölet och vispa i hop på medelhastighet. Sänk hastigheten och tillsätt kokande kaffe till smeten tills det blandats väl. Fördela smeten i de båda formarna och baka i ca 30-35 min, testa med sticka i mitten den ska inte vara kletig. Chokladmousse Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikrovågsugn tills chokladen är 50 grader varm. Låt sedan svalna lite den får inte vara för varm när den tillsätts i grädden. Vispa grädden. Blanda ner en tredjedel av grädden i chokladen. Vänd ner den resterande grädden i chokladblandningen med stora luftiga tag till en jämn mousse.

 

Hallonfyllning

Smält den vita chokladen och låt svalna. Vispa ihop philadelphiaost och socker. Addera sedan den smälta chokladen och vispa ordentligt. Rör till sist i hallonen. Fördela fyllningen mellan varje tårtbotten.

Nyttiga Chokladbollar

daddelbollar

Ingredienser, ca 20st

2 dl havregryn

400g dadlar

2 msk kakao

1 krm salt

1 msk kokosolja

1 krm vaniljpulver

 

ev.  nötter om man vill kokosflingor

 

Beskrivning

Om du har nötter i kör dem först i matberedaren för att få dem finhackade. Tillsätt sedan alla ingredienser och mixa ihop till en deg. Rulla sedan till bollar och rulla i kokos.

Kanel & Russin bagels

Ingredienser

25 g jäst

720 g vetemjöl special (ca 12 dl)
2 tsk salt
2 msk kanel
5 dl varmt vatten
3 msk honung
2 dl russin

 

Beskrivning

Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, smula ned jästen i en bunke och slå vattnet över. Tillsätt salt, kanel, russin, honung och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl ca 5 minuter med maskin. Degen ska vara lite kladdig den går till sig efter jäsning. Låt degen jäsa ca 30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och skär den i 12 bitar. Formar varje degbit till en bulle och stick fingret rakt genom den och forma en bagel. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nedan är ej obligatoriskt jag brukar skippa detta, utan direkt ställa in dem i ugnen efter jäsning. Då blir dom mycket mer fluffiga och inte så hårda och torra. Grädda i ugnen ca 20 min.Ta ut och pensla med lite mjölk så får de en glansig yta. Alternativ gräddning för mer glansigt yttre. Koka upp vatten i en stor kastrull, ca tre liter och sänk ned ett par degringar i taget i vattnet. De skall koka ca 2 minuter på varje sida.Tag upp dem och låt dem torka på en kökshandduk. När du kokat alla bagels, lägg dem på en plåt och pensla med en uppvispad äggvita. Grädda dem därefter i 200 grader ca 20 minuter.

Chokladsemla med chokladmousse och hallon

chokladsemla

Ingredienser, ca 14 st

Bullarna

25 g färsk jäst
2 dl kall mjölk
3/4 dl strösocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 krm salt
1 ägg
4 msk kakao
ca 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar ca 300 g)
75 g rumstempererat smör

 

Garnering

5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, gärna 70% valrona.

 

Fyllning

En näve färska hallon per bulle

 

Beskrivning

Bullar

Smula jästen i en degbunke gärna till en bakmaskin. Häll i mjölken och rör ut jästen. Rör ner socker, kardemumma, salt och ägg och sikta ner kakao. Tillsätt hälften av mjölet och allt smör och arbeta degen så att smöret fördelar sig i degen och tillsätt sedan nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta degen ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme. Strö ut resten av mjölet på en arbetsbänk.Ta upp degen och arbeta ihop den. Dela degen i 14 lika stora bitar (för 14 st) och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt bullarna kallna på galler.

 

Fyllning

Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält försiktigt i vattenbad. Låt chokladen svalna lite men den ska fortfarande vara rinnande.Häll upp i gräddbunken och rör om tills allt blandat sig. Skär av ett ”lock” på varje bulle och gröp ur dem lite. Mosa hallonen till en sås och lägg i bullen. Lägg på rikligt med chokladmousse och lägg på locket. Sikta på florsocker. Servera semlorna direkt.

Farmor Irmgards ”PfefferKuchen”

pfefferkuchen

Ingredienser

1,5 kg vetemjöl + 100 gr evtl.

500 g socker

750 g sirap

3 ägg

500 g margarin

40 g kakao

 

Malna kryddor

10 g kanel

10 g fenkål

10 g anis

5 g nejlikor (1 struken tsk var försiktig att ej ta för mycket)

 

Malt i matberedare

100 g sötmandel

15 g bittermandel

150 g hasselnötter

 

15 g hjortronsalt

15 g bikarbonat

 

2.5 dl filmjölk

+ 0.5 kaffekopp mjölk till att lösa upp bikarbonat och hjortronsalt.

 

Glasyren

150g cocosfett

2 ägg

750g florsocker

3-4 rågad mtsk kakao

Lite hett vatten 

Karamellströssel

 

Beskrivning

Ugn 200 grader ca 5 min på bakplåtspapper. Tillagningstid ca 2h + 1 dag. Smält margarin, socker och sirap i en kastrull. Låt svalna. Häll allt i en degmaskin och rör sedan i äggen samt mandel, nötter, filmjölken, alla kryddor och även sist hjortronsaltet och bikarbonat blandat i mjölk. Tillsätt lite av mjölet i taget medans maskinen kör. Degen ska vara ganska lös när den är klar. Låt sedan degen vila i bunken i kylskåp över natten övertäckte med plastfolie.  Nästa dag:Kavla sedan ut degen ca 1 cm tjock får ej vara för tunn. Avänd en fyrkantig pepparkaksform och tryck ut kakor ur degen. Baka sedan på bakplåtspapper på 200 grader ca 5 min.

 

Glasyren

Sätt en skål i ett varm vattenvad på spisen. (Får ej koka!) Smällt cocosfettet och rör i ägg, florsocke, kakao och lite hett vatten. När kakorna svalnat från ugnen garnera med blandningen och strö på lite strössel.