Kärleksmums

kärleksmums

Ingredienser, ca 30 bitar

200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

 

Glasyr
75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

 

Beskrivning

Ställ ugnen på 200 grader.Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper. Smält smöret och ställ åt sidan.Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & mjölk under omrörning och rör till en jämn smet.Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren. Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.

Mammas Gobullar i långpanna

Bullar i långpanna

Ingredienser

Degen

150g smält margarin

2 dl mjölk

70g jäst

1/2 dl strösocker

1 tsk kardemumma

1/2 tsk salt

2 ägg

1 liter mjöl

 

Fyllning 1.

5 dl marsan kräm (5 dl mjölk + 7,5msk vaniljpulver)

 

Fyllning 2 

100g smör

1 1/2 dl farinströsocker

1 msk ljus sirap

 

Glasyr

2 dl florsocker

1 tsk vatten

 

Beskrivning

Ta fram smöret och skär upp i kuber. Låt stå framme och bli rumsvarmt. Ta även fram äggen så de är rumsvarma. Rör ihop fyllning 1 och ställ i kylen så den tjocknar. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll hälften över jästen.Rör om och lös upp jästen noga, häll sedan på resterande mjölk. Rör i ägg, socker, kardemumma, salt, nästan allt mjöl (låt degen gå ihop innan du tillsätter de 2 sista dl om de behövs) och det rumsvarma smöret.Arbeta ihop degen i degmaskin eller för hand ca 10 min så den blir smidig, den får gärna vara lite kladdig men ska lossna från bunken. Låt Jäsa i 15 min. Slå på ugnen 225 grader. Rör samman smör, farinsocker och sirap kallt.Dela degen i hälften. Kavla ena halvan så att den får plats i en långpanna och bred ut fyllning 1 (marsankrämen). Kavla ut den andra halvan tunt och långt och bred ut fyllning 2 (socker/sirap och smörblandningen). Rulla ihop och dela i bitar (5×7 st) och lägg ut på den undre halvan. Grädda i 15 min. Servera med glasyr. Obs! Om de ska frysas, frys utan glasyr.

Ingrids gokaka (Sverigekaka)

sverigekaka

IngredienserIngredienser

3 ägg

3 dl socker

1.5 dl mjölk

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

75g smör

 

Fyllning:
Marsansås (3 port) ekströms

 

Beskrivning

Ugn 175 grader

1. Smörj formen ca 24cm form.

2. Smält fettet och häll i mjölken den ska vara ljummen.

3. Vispa ägg och socker pösigt. 

4. Tillsätt den varma mjölken med fettet.

5. Rör ner mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker

6. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min.

7. Låt svalna.Vispa vaniljsåsen och dela kakan på mitten.

8. Bred ut fyllningen och sätt på locket igen.

9. Låt stå några timmar.

Focaccia

focaccia

Ingredienser

25 g jäst (eller 14g torrjäst)

3 dl vatten

1/2 dl olivolja extra virgin zeta

2 msk ljus sirap

1 tsk salt

6-7 dl vetemjöl

1/2 dl olja till form och över bröder.

Beskrivning

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser upp sig helt. Tillsätt olivolja, sirap och salt och rör om.Tillsätt sedan nästan allt mjöl, spara ca 1 dl.Knåda i maskin ca 10 min. Beroende på hur degen ser ut efter knådning tillsätt eventuellt det sista av mjölet. Degen ska va rätt lös och kladdig den går till sig efter jäsning. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek ca 35 min. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Smörj en ugnsform ca 25×30 med olja och tryck ut degegen lätt med fingrarna, så det bildas små gropar för oljan att flyta ner i. Hällöver lite olja (kan smaksättas med valfri ingredients ex. persilja). ca 1/2 dl. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Bananbröd

Bananbröd

Ingredienser

2 bananer

2 dl havregryn

2 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

2 dl filmjölk

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att skala bananerna och mosa sedan dom i en bunke.

Blanda sedan mjöl, havregryn, bikarbonat och salt i en annan skål.

Rör sedan ner filen i mjölet och blanda om.

Tillsätt sist de mosade bananerna.

Häll smeten i en brödform.

Grädda på 200 grader i cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen.

Goda vaniljbullar eller Kanelbullar

Ingredienser

50 g jäst för söta degar

150 g smör

5 dl mjölk

1 dl socker

1/2 tsk salt

1/2 tsk kardemumma

900g vetemjöl (spara ca 1/2 dl till utbaket)

Pensling och garnering

1 ägg

Pärlsocker

Exempel på fyllning

Fyllning: 1

Smör
kanelsocker (socker och kanel, blandat)

Fyllning 2:

Smör

vaniljsocker (vaniljsocker och socker, blandat)

Fyllning 3:

Smör

Marzansås (två påsar räcker till halva degen ca 4 dl)

Beskrivning

Ta fram smöret och skär i kuber, låt bli rumsvarmt. Smula jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37 grader i kastrull.Häll över hälften av mjölken på jästen och rör om så allt löser sig. Häll sedan i resten av mjölken och tillsätt, kardemumma, socker och salt.Tillsätt nästan allt mjöl utom en halv deciliter till bakning, samt det rumsvarma smöret. Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter eller för hand i närmare 10 minuter. Den ska vara smidig, men inte för hård. Låt den släppa från bunken, men ändå vara lite kladdig inuti. Då blir bullarna saftiga. Sätt plastfolie över bunken och låt jäsa upp ordentlig på dragfri plats i cirka 35–40 minuter. Ta degen ur bunken. Dela i två delar. Kavla ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta. Bred på rikligt med smör, cirka 50 g över degen. Strö över fyllningen ex. strösocker och vaniljsocker. Rulla ihop och dela i 12 bullar. Lägg på plåt, täck med bakduk. Gör likadant med den andra halvan av degen. Låt jäsa på plåt under bakduk 35–40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ett uppvispat ägg – blanda och pensla. Strö på pärlsocker. Grädda gyllene i mitten av ugnen i 8 minuter.

Saftiga lussebullar

Saftiga lussebullar

Ingredienser, ca 20 st

50 g rumsvarm jäst för söta degar

500 g rumsvarm mjölk

1 g saffran

250 g mjukt, rumsvarmt smör

200 g strösocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

1 dl blötlagda russin

14-15 dl vetemjöl

1 tsk salt

Ingredienser (pensling):

1 ägg

Beskrivning

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt.

2. Tillsätt saffran, smör delad i kuber, vaniljsocker, strösocker, ägget och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.

3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin.

4. Dela degen i 30 lika stora bitar och forma till lussebullar.

5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med minst en bulles mellanrum, stick ner några russin i lussebullarna och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar. För att se om de är färdigjästa trycker du lite lätt på bullarna och då ska degen ”studsa tillbaka”.

6. Grädda bullarna på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.

7. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla direkt med vispat ägg så får dom en fin jämn glans. (penslar man innan gräddning blir dom lätt flammiga)

Servera direkt eller frys in.

Soft chocolate chip cookies

chocolatechip cookies

Ingredienser, ca 30 st

170g smör, rumstemperatur
1 4/5 dl farinsocker
3/5 dl strösocker
1 ägg, rumstemperatur
2 tsk vaniljsocker
4 3/4 dl vetemjöl
2 tsk majsstärkelse
1 tsk bikarbonat
3 dl (250g) chocolate chips 

1. Ta smöret och ägget ur kylskåpet i god tid så de blir rumsvarma. Jag brukar skära smöret i mindre bitar så det blir snabbare rumsvarmt. Hacka chokladen grovt. Blanda vetemjöl, bikarbonat och majsstärkelse i en bunke, ställ åt sidan.

2. Vispa rumsvarmt smör, strösocker och farinsocker poröst och fluffigt, ca. 5 minuter med elvisp.

3. Tillsätt ägg och vaniljsocker, vispa på låg hastighet till en jämn smet. 

4. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop till en deg, tillsätt även den hackade chokladen. Ställ degen i kylskåpet för minimi 30 minuter. 

5. Klä två plåtar med bakplåtspapper, värm ugnen till 175 C. Ta små bollar ur degen med hjälp av två skedar, lägg bollarna på plåten med lite rum i mellan. Platta inte dem! Dom kommer flyta ut själva och bli platta. 

6. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter, tills kakorna fått en ANING färg runt kanterna och ytan inte är så glansig mera. Grädda inte kakorna för länge! Låt kakorna svalna i 2-3 minuter på plåten och flytta sedan över till ett galler och svalna helt. Grädda resten av kakorna. Servera genast!

Mormors Pepparkaksdeg från 1750

Pepparkaksdeg

Ingredienser

Försats:

1 1/4 dl ljus sirap
1/2 kg margarin milda
5 dl socker
1/3 dl kanel
1/3 dl ingefära
1/3 dl nejlikor

Eftersats:

1 msk bikarbonat 

1 1/4 dl vatten

1 kg vetmjöl

Beskrivning

Koka alla ingredienser i försatsen en stund tills sockret är smält och låt sedan svalna.

Blanda 1 msk bikarbonat med en 1 1/4 dl vatten. Blanda i det i den kalla röran. Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg. Spara lite till utbakning. Låt gärna degen ligga en dag i kylen för att kryddorna ska gå ut i mjölet. Tag fram degen en stund innan bakning så den blir mjuk.

 

Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och ta ut kakor med formar efter önskad storlek. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda sedan i mitten av ugnen på 175 grader i 6-8 min.

Blåbärsmuffin med crunch

Blåbärsmuffin med crunch

Ingredienser, ca 8 st

50 gram smör
1 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Vaniljfyllning: 
1 dl mjölk + 6- 8 msk marsanpulver
(den marsansåsen du köper som inte behöver kokas )

Topping:

3 dl blåbär

Crunchet: 
30 gram smör
1/2 dl havregryn
1/4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker

Beskrivning

Ställ ugnen på 200 grader. Börja med att nypa ihop crunchet, och ställ kallt. Rör sedan ihop marsanpulver med mjölk till en krämig konsistens. Cirka 6-8 msk pulver beroende på sort. Pröva dig fram, och börja med lite i taget. Smält smöret, och tillsätt mjölken och dra bort från plattan. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst med en elvisp. Vänd sedan ner mjölkblandningen, blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Fyll upp formarna ungefär 3/4 med smeten. Fyll upp en sprits med vaniljkrämen och spritsa ner en msk eller två av den goda vaniljkrämen ner i smeten. Strö över blåbär och toppa med så mycket crunch som du bara får plats med. Ställ sedan in i mitten på ugnen & grädda i cirka 18-20 minuter, eller tills muffinsen fått en fin färg. Låt svalna något innan du lyfter ur dem och serverar.