Saffransskorpor med vit choklad och mandel

Saffransskorpor

Ingredienser

2 ägg

1 dl socker

1 dl muscovadosocker

1 kuvert saffran

1 tsk ekologiskt vaniljpulver

100g smör, rumstempererat

100g vit choklad

1 dl mandel

1 tsk bakpulver

5 1/2 dl vetemjöl

1 nypa salt

Beskrivning

Mortla saffran med en tsk av sockret. Vispa ägg, socker, muscovadosocker och vaniljpulver fluffigt. Vispa i saffranet. Hacka chokladen och mandeln grovt och rör ihop med det mjuka smöret. Vispa ihop äggvispet och smörblandningen. Sikta i bakpulvret, mjölet och saltet. Rör ihop till en deg. Dela degen i två och platta ut till två längder, ca 8 cm bred 1.5 cm tjock, på en bakplåt med bakplåtspapper.Grädda i 200 grader i ca 15 min. Beroende på hur tjock de är kan någon extra minut behövas.Ta ut plåten och skär längderna i ca 1 cm breda skorpor. De kommer fortfarande vara rätt mjuka när detta görs. Skär därför med försiktighet så de inte går sönder. Lägg ut skorporna med mellanrum på plåten och sätt in i ugnen igen. Stäng av ugnen och ställ ugnsluckan lite på glänt. Låt plåten stå i ugnen tills den är helt sval och skorporna har torkat till spröda små saker. Viktigt att inte sätta in dem i burk förrän de svalnat helt annars blir de mjuka.

Pizzadeg

Pizzadeg

Ingredienser

25g jäst
2.5 dl vatten
2 msk olja
0.5 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl
3/4 msk Brödkrydda

Beskrivning

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.Tillsätt vetemjölet lite i taget – använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant.Låt jäsa under bakduk ½ – 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25×35 cm om man vill ha tunn pizza. Förgrädda i ugn ca 10 min. Lägg på tomatsås och vilken fyllning du vill ha samt ost och grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 10-15 minuter.

Godaste semlorna

Semlor

Ingredienser

Fördeg:

200 g mjölk (2 dl)

200 g vetemjöl (3 1/2 dl)

25 g jäst

Värm upp mjölken till finger varmt, lös jästen i mjölken. Blanda sedan det med vetemjöl och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en lös deg, låt vila i ca 15 min.

 

Resterande deg

220 g vetemjöl (3 3/4 dl)

1 st ägg

2 g salt (1/2 tsk)

5 g kardemumma (1 msk)

1 msk vaniljsocker

80 g smör

80 g strösocker (1 dl)

 

Beskrivning

Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sen lite snabbare i ca 6 – 8 minuter tills degen är välblandad och ser glansig ut på ytan. Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 55 g/st. Rulla runda bollar med händerna och lägg ut på två plåtar. Låt jäsa under plastfolie till dubbel storlek i cirka 1,30 – 2 timmar, det är bra om plastfolien inte tar i bröden då den lätt fastnar och plattar ut bullarna, brukar sätta små snappsglas som stöd mellan bullarna för plasten. Grädda mitt i ugnen på 250 grader och sänk direkt när du stoppat in bullarna till 200 grader och grädda i ca 8-9 min. Låt svalna och fyll med mandelmassa och grädde. Servera sedan semlan med lite florsocker på.

Mums Mums

Mumsmums

Ingredienser
4 1/2 dl strösocker
1 äggvita
3/4 dl florsocker
1 1/2 dl iskallt vatten
1 1/2 dl kokhett vatten
1 1/2 msk gelatinpulver

Garnering
4 dl kokosflingor

Beskrivning
Rör ihop socker, florsocker, äggvita i en skål.
Rör ner det kalla vattnet i skålen.
Värm sedan upp det andra vattnet i en kastrull till hett och rör sedan ut gelatinpulvret där i, det ska bli klumpfritt.
Värm annars igen under omrörning. Vispa sedan ner detta i blandningen med en elvisp eller en bakmaskin.
Vispa i 30 minuter, blandningen kommer vara tjock porös och fluffig.
Mät upp hälften av kokosen i en form 20*30  fördela ut den jämt i formen.
Häll sedan ner smeten där och strö över resten av kokosen.
Ställ sedan kallt i två timmar innan du skär lagom stora portionsbitar.
Doppa även kanterna i kokos. Sedan är de klara att serveras.

Filmjölkslimpa med frukt

Bröd med frukt och nötter

Ingredienser

7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 dl torkade aprikoser (klipta i småbitar)
1 dl russin/tranbär
1 dl blandade nötter (färdig blandning  av osaltatde nötter och lite frukt)
1 l filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

Beskrivning

Sätt ugnen på 175 grader och blanda ihop mjöl, salt, fröer, frukt och nötter (grovhackade) i en skål. Blanda filmjölk, sirap och bikarbonat i en annan skål. Rör sedan försiktigt ihop de båda blandningarna till en jämn smet. Smöra två avlånga brödformar och fördela smeten jämt. Strö över lite vetemjöl och låt grädda i nedre delen av ugnen ca 1,5 timma. Täck med folie den sista delen av gräddningen om bröden håller på att bli för mörka. Känn med en sticka om de är klara. Låt bröden vila på galler invirade i bakhanddukar minst 5 timmar, eller som jag gjorde över natten.

Banankaka lågkalori

16 skivor

Kakan är utmärkt att frysa in i skivor med plastfolie emellan.

1 ägg
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 mogna bananer
1/2 dl lättmjölk
1/2 dl kesella lätt
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl ”Exotic snacks” Tropisk fruktmix eller annan torkad fruktblandning
10 grovhackade valnötskärnor

Vispa ägg och socker pösigt.Rör ner de mosade bananerna, mjölk och kesella.Blanda mjölet med bakpulver, fruktmix och nötter och rör ner i smeten.Häll i smord form 1 1/2 liter.Grädda i 175° ca 40 min

Tekakor

Tekakor

Ingredienser

100g smör
5 dl mjölk
50g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
10-12 dl vetemjöl special

Beskrivning
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i.
Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt.
Häll i mjölet, lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig.
Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter, dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5-10 minuter.
Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225-250 grader i cirka 6 minuter.
Eller tills bröden fått en fin färg.
Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmelad

Raw Brownies med chokladtäcke

Raw brownie

Ingredienser, 8 st

2 dl valnötter
2 dl dadlar
1 dl kakao
1 dl mandlar
1 nypa havssalt

Chokladtäcke
1 dl kokosolja
1 dl kakao
1/2 dl agavesirap
1 nypa himalayasalt
1/2 tsk vaniljsocker

Beskrivning

1. Pulsera valnötterna i en matberedare till mjöl. Tillsätt salt och kakao och fortsätt mixa tills allt är väl blandat.

2.Tillsätt några dadlar i taget medan matberedaren fortsätter att mixa, tills blandningen får en kletig och något smulig konsistens. Häll i fler dadlar om smeten inte är tillräckligt kletig.

3. För över smeten till en skål och rör ner hackade mandlar. Täck botten av en ungsform med bakplåtspapper och pressa ner smeten ordentligt.

4. Smält kokosoljan över lågvärme i en kastrull och blanda sedan oljan tillsammans med resterande ingredienser till chokladtäcket i en bunke. Rör om till en jämn smet och bred ett jämnt lager över browniesmeten. Ställ in i frysen i ca 1 timme så att ingredienserna sätter sig och chokladtäcket stelnar.

5. Ta ut ur frysen, skär 8 bitar med en vass något varm kniv och servera.