Risgrynsgröt

risgrynsgröt

Godaste risgrynsgröten på mormors vis med riktig kanelstång. Jag gör alltid denna i storkok då den är perfekt att frysa in. Så har man massa mjölk att bli av med är denna en riktig goding. Bara ta fram och värma på när man blir sugen.

 

Ingredienser

4 port:
1 1/2 dl grötris
3 dl vatten
1/2 tsk salt
6-7 dl mjölk 
2 bitar hel kanelstång

 

10 port:

4 dl grötris
8 dl vatten
1 1/2 tsk salt
14-15 dl mjölk
4 bitar hel kanelstång

 

Beskrivning

1. Mät upp ris, vatten och salt.
2. Koka upp och rör om. Lägg på lock. Koka i ca 10 minuter på svag värme utan omrörning.
3. Tillsätt mjölken och hel kanel. Rör om och koka upp på nytt.
4. Lägg på locket och låt gröten svälla på svag värme i ca 40 min. Rör om lite då och då.
5. Är gröten tunn låt den svälla ytterligare. Riset ska vara helt mjukt. Är den för tjock späd med mjölk och rör om.
6. Plocka upp kanelstängerna ur gröten.
7. Servera med kanel och socker samt kall mjölk.