
Ingredienser
1,5 kg vetemjöl + 100 gr evtl.
500 g socker
750 g sirap
3 ägg
500 g margarin
40 g kakao
Malna kryddor
10 g kanel
10 g fenkål
10 g anis
5 g nejlikor (1 struken tsk var försiktig att ej ta för mycket)
Malt i matberedare
100 g sötmandel
15 g bittermandel
150 g hasselnötter
15 g hjortronsalt
15 g bikarbonat
2.5 dl filmjölk
+ 0.5 kaffekopp mjölk till att lösa upp bikarbonat och hjortronsalt.
Glasyren
150g cocosfett
2 ägg
750g florsocker
3-4 rågad mtsk kakao
Lite hett vatten
Karamellströssel
Beskrivning
Ugn 200 grader ca 5 min på bakplåtspapper. Tillagningstid ca 2h + 1 dag. Smält margarin, socker och sirap i en kastrull. Låt svalna. Häll allt i en degmaskin och rör sedan i äggen samt mandel, nötter, filmjölken, alla kryddor och även sist hjortronsaltet och bikarbonat blandat i mjölk. Tillsätt lite av mjölet i taget medans maskinen kör. Degen ska vara ganska lös när den är klar. Låt sedan degen vila i bunken i kylskåp över natten övertäckte med plastfolie. Nästa dag:Kavla sedan ut degen ca 1 cm tjock får ej vara för tunn. Avänd en fyrkantig pepparkaksform och tryck ut kakor ur degen. Baka sedan på bakplåtspapper på 200 grader ca 5 min.
Glasyren
Sätt en skål i ett varm vattenvad på spisen. (Får ej koka!) Smällt cocosfettet och rör i ägg, florsocke, kakao och lite hett vatten. När kakorna svalnat från ugnen garnera med blandningen och strö på lite strössel.