
Ingredienser
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 dl torkade aprikoser (klipta i småbitar)
1 dl russin/tranbär
1 dl blandade nötter (färdig blandning av osaltatde nötter och lite frukt)
1 l filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader och blanda ihop mjöl, salt, fröer, frukt och nötter (grovhackade) i en skål. Blanda filmjölk, sirap och bikarbonat i en annan skål. Rör sedan försiktigt ihop de båda blandningarna till en jämn smet. Smöra två avlånga brödformar och fördela smeten jämt. Strö över lite vetemjöl och låt grädda i nedre delen av ugnen ca 1,5 timma. Täck med folie den sista delen av gräddningen om bröden håller på att bli för mörka. Känn med en sticka om de är klara. Låt bröden vila på galler invirade i bakhanddukar minst 5 timmar, eller som jag gjorde över natten.