
Ingredienser
Fördeg:
200 g mjölk (2 dl)
200 g vetemjöl (3 1/2 dl)
25 g jäst
Värm upp mjölken till finger varmt, lös jästen i mjölken. Blanda sedan det med vetemjöl och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en lös deg, låt vila i ca 15 min.
Resterande deg
220 g vetemjöl (3 3/4 dl)
1 st ägg
2 g salt (1/2 tsk)
5 g kardemumma (1 msk)
1 msk vaniljsocker
80 g smör
80 g strösocker (1 dl)
Beskrivning
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sen lite snabbare i ca 6 – 8 minuter tills degen är välblandad och ser glansig ut på ytan. Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 55 g/st. Rulla runda bollar med händerna och lägg ut på två plåtar. Låt jäsa under plastfolie till dubbel storlek i cirka 1,30 – 2 timmar, det är bra om plastfolien inte tar i bröden då den lätt fastnar och plattar ut bullarna, brukar sätta små snappsglas som stöd mellan bullarna för plasten. Grädda mitt i ugnen på 250 grader och sänk direkt när du stoppat in bullarna till 200 grader och grädda i ca 8-9 min. Låt svalna och fyll med mandelmassa och grädde. Servera sedan semlan med lite florsocker på.