
Ingredienser, ca 12 st
Degen
250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Fyllning
2 dl kvarg med vaniljsmak
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 nypa äkta vaniljpulver
150 g frysta blåbär
Beskrivning
Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme. Knåda samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver så det fördelar sig jämnt till en slät deg. Täck en form ca 20×32 med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten på den. Blanda ihop kvarg, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljpulver i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, toppa med blåbär och smula sedan resten av degen över vaniljsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar. Går utmärkt att frysa in.