
Ingredienser
Sats för stor långpanna
1 1/2 L filmjölk
1 1/2 msk bikarbonat
3.5 dl ljus eller mörk sirap
3/4 tsk salt
1 1/2 kg rågsikt
1 1/2 msk bakpulver
Mindre sats för 23×31 långpanna, eller två avlånga brödformar
1 L filmjölk
1 msk bikarbonat
1 msk bakpulver
2 dl sirap
1 krm salt
1 kg rågsikt
Liten sats för avlång brödform
5 dl fil
1/2 msk bikarbonat
1/2 msk bakpulver
1 dl sirap
1 krm salt
1/2 kg rågsikt
Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader. Häll upp filen i en bunke. Blanda i sirapen. Rör tills det blandat sig. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta en stund i degmaskin. Häll smeten i en smord form. Sätt därefter in i ugnen med en termometer mitt i brödet. När innertemperaturen är på 97 grader är brödet klart, det tar ca 35 – 40 min. Ta ut brödet och låt svalna.