
Ingredienser, ca 20 st
50 g rumsvarm jäst för söta degar
500 g rumsvarm mjölk
1 g saffran
250 g mjukt, rumsvarmt smör
200 g strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 dl blötlagda russin
14-15 dl vetemjöl
1 tsk salt
Ingredienser (pensling):
1 ägg
Beskrivning
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt.
2. Tillsätt saffran, smör delad i kuber, vaniljsocker, strösocker, ägget och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin.
4. Dela degen i 30 lika stora bitar och forma till lussebullar.
5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med minst en bulles mellanrum, stick ner några russin i lussebullarna och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar. För att se om de är färdigjästa trycker du lite lätt på bullarna och då ska degen ”studsa tillbaka”.
6. Grädda bullarna på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
7. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla direkt med vispat ägg så får dom en fin jämn glans. (penslar man innan gräddning blir dom lätt flammiga)
Servera direkt eller frys in.