
I min jakt på den perfekta chokladtårtan så är detta det recept som jag kommit närmast med. Jag kommer fortsätta förfina detta för att få till den exakta smaken jag är ute efter.
Ingredienser
Chokladbottnar:
0,5 dl grädde
0,7 dl mjölk
0,5 msk vitvinsvinäger
230 gram socker
120 gram vetemjöl
40 gram kakao
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
1,2 dl starkt kaffe
0,5 dl rapsolja
Chokladganache:
300 gram mörk choklad
300 gram grädde
100 gram smör
2 tsk starkt kaffe (kan uteslutas)
Chokladspån dekor:
200 g mörk choklad
1 msk rapsolja
Beskrivning
Tårtbotten:
1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft) och smörj en form som är ca 20cm i diameter.
2. Blanda mjölk, grädde och vitvinsvinäger i en liten skål och ställ åt sidan i 10 minuter, eller medan du rör ihop resten av smeten.
3. Blanda socker, mjöl, siktad kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.
4. Tillsätt ägg, kaffe, oljan och mjölkblandningen.
5. Rör om tills du har en jämn smet, den är ganska lös.
6. Häll i formen och baka i ca 15-20 minuter, känn med en sticka, när bottnarna är klara ska stickan inte ha någon lös smet på sig, men gärna lite fuktiga smulor. Var försiktig för att överbaka, då bli bottnarna lätt torra!
7. Ta ut formen och låt den svalna helt.
Chokladganache:
1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
2. Lägg grädde, smör och kaffe i en kastrull och värm tills det precis kokar upp.
3. Slå den heta grädden på chokladen och rör ordentligt tills du har en blank ganache.
4. Låt den svalna över natt i rumstemperatur eller i nån timme i kyl. Var försiktig med att röra för mycket i den, då kommer det in luft och den tappar sin mörka glans.
Chokladspån:
- Smält chokladen i vattenbad och rör ner oljan.
- Blandningen hälls i en rund form och får svalna vid 15-20 grader.
- När chokladen har svalnat hyvlas chokladspån med en osthyvel.
Montera tårtan:
Varva bottnar och ganache och täck sedan tårtan med ganache. Låt tårtan stå i kylen för att stelna. Innan servering hyvla över chokladspån och dekorera med jordgubbar, chokladsås och servera med lite vispgrädde till.