Marängtårta i långpanna

marängtårta

Ingredienser

sockerkaksbotten
200 g smör
2 dl strösocker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

 

maräng
4 äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
mandelspån

 

fyllning
3-4 dl vispgrädde
nån msk strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
bär

 

Beskrivning

Vispa mjukt smör och socker fluffigt. Vispa ner 1 äggula i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner växelvis med mjölken. Klä en långpanna med bakplåtspapper och smörj det väl. Bre sedan ut smeten. Vispa äggvitor till hårt skum och vispa ner lite socker och vanilj åt gången. Bre ut marängen på sockerkakssmeten och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-30 min. Känn med sticka när botten är genomgräddad. Lägg ev över ett bakplåtspapper mot slutet så marängen ej blir för mycket gräddad. Låt botten svalna och dela den sedan på mitten. Lägg ena delen på en bricka. Vispa grädde med socker och vanilj och bre ut på botten. Fördela bär över. Färska är godast men det går jättebra med frysta tinade också, men låt de gärna rinna av lite innan. Lägg andra botten över. Bottnarna kan vara lite svårhanterliga, men om man lägger de i frysen en stund innan man ska montera ihop tårtan så går det superbra! Man kan även förbereda tårtan långt innan och förvara den i frysen, utan fyllning alltså.