
En saftig äppelkladdkaka som smälter i munnen. Grundreceptet kommer från Camilla Hamid men har gjort min egen variant som jag tycker blir bättre då jag inte är något fan av kardemumma.
Ingredienser
Äppelkladdkaka
2 stora äpplen
175 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl brunt farinsocker
3 ägg
3,5 dl vetemjöl
Pajsmul
50 g smör, mjukt och rumsvarmt
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
Garnering
1 stort äpple
Servering
Vaniljglass
Beskrivning
Äppelkladdkaka:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform 23 cm med bakplåtspapper.
- Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
- Häll upp smeten i formen.
Smul:
- I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
- Skölj, kärna ur och skiva äpplet till dekorationen.
- Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan.
- Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter, eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan precis slutat kännas rinnig.
- Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4h i kylen.
- Servera sedan med vaniljglass