Lyxig och saftig smörgåstårta

smörgåstårta

Ingredienser

Bröd till botten

50 g jäst
4½ dl ljummet vatten 37°
50g smör
2 tsk salt
3 tsk strösocker
600 g vetemjöl

 

Lager 1
12 st  formbröd
100 gram  Bredbar Leverpastej
2 dl  Creme fraiche
1 dl  majonäs
350 gram  Mimosasallad
12 skiva(or)  herrgårdsost

 

Lager 2
12 st  formbröd
2 dl  Creme fraiche
1 dl  majonäs
4 st  ägg
100 gram  räkor, skalade

 

Garnering
12 st formbröd
2 dl Creme fraiche
1 dl  majonäs
30 gram  persilja, finhackad
200 gram räkor, skalade

1 burk rom

0.5 citron
12 skiva(or) herrgårdsost
10 cm gurka

Tomater

1 knippa röda vindruvor
1 knippa dill

 

Beskrivning

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, smör, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen i 5-10 min, den blir ganska lös. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min. Ta upp degen mjölad och lägg i smorda rund form. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 175°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt brödet stå några minuter i formen. Stjälp upp och låt svalna på galler. Skär brödet i tre bottnar. 

 

Lager 1: Skär bort kanterna på formbrödet och placera ut dem 4 x 3.Bred leverpastej över brödskivorna i ett tunt, jämt lager.Blanda sedan ihop creme fraiche och majonäs och täck över hela våningen.Bred sedan över mimosasalladen och avsluta med att täcka fyllningen med ostskivor.

 

Lager 2: Lägg på ett nytt lager med formbröd och koka äggen så att de blir hårdkokta.Blanda creme friache, majonäs, ägg, stenbitsrom och hackade crabsticks i en röra och bred ut på formbrödet.Strö sedan över räkorna.

 

Garnering: Lägg på ytterligare ett lager med formbröd och blanda ihop creme fraiche och majonäs. Täck hela tårtan med blandningen, även på sidorna. Sedan är det fritt fram att dekorera som man vill.