Pannbiffar med löksky och potatismos

pannbiffar

Ingredienser

Pannbiffar

1 gul lök

1 dl gräddfil

1/2 dl ströbröd

1 ägg

1 msk johnnys senap 

1 msk konc oxfond

1/2 tsk salt

1/2 tsk malen svartpeppar

500 g köttfärs

1 msk smör

1 msk rapsolja

 

Löksky

1 gul lök
1 tsk strösocker
1 msk konc kalvfond
2 1/2 dl vatten
1 tsk balsamvinäger
1/2 tsk salt

1/2 msk potatismjöl

6 st färska champinjoner

 

Potatismos

1.5 kg potatis

50g smör

1-2 dl mjölk

1 tsk socker

1 tsk salt

1 nypa muskotnöt

 

Beskrivning

Potatisen:

Koka potatis tills den är mjuk i en stålkastrull. Häll bort vattnet och tillsätt smöret.Vispa ihop kort med elvisp tills smöret blandat sig med potatisen. Tillsätt salt, socker, muskot och 1 dl mjölk. Vispa ihop till mos om den är för fast tillsätt ytterligare mjölk till önskad konsistens. 

 

Biffarna:

Skala och riv löken fint på ett rivjärn. Blanda lök, gräddfil, ströbröd, ägg, senap, fond, salt och peppar i en bunke. Låt svälla några minuter.Tillsätt färsen och blanda hastigt ihop. Forma till ca 10 biffar med oljade händer.Stek biffarna i smör på medelvärme 3-4 minuter på varje sida. (låt ena sidan bli helt klart innan du vänder annars spricker biffarna) Lyft upp biffarna och lägg på ett fat. Täck med folie.

 

Löksky:

Skiva svampen och stek i separat panna. Skala och skiva löken tunt. Fräs den i samma stekpanna som du stekt biffarna i, tillsätt ev mer matfett. Stek ca 10 minuter tills löken mjuknar. Strö sockret över löken och stek ytterligare 1 minut. Tillsätt fond, vatten, balsamvinäger och salt. Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll i även det. Låt koka ihop ca 3 minuter. Häll över svampen till skyn och rör ihop. Servera med biffarna och potatisen.