
Ingredienser
ca 6 port
500g spiralmakaroner
150g riven gratängost
Köttfärsröran
500g köttfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 dl tomatpuré
1/2 dl chilisås
1/2 dl ketchup
1 köttbuljongtärning
2 rivna morötter
peppar och salt
Ostsås
25g smör
1/2 dl mjöl
7 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven prästost
ev. 2 msk maizena redning
vitpeppar och salt
Beskrivning
Slå på ugnen på 200 grader.
Koka pastan, koka ej förmycket den ska vara rätt aldente så att säga. Lägg pastan i en gratängform.
Kötfärsröran
Stek löken i lite olja eller smör.Tillsätt köttfärsen och bryn klar. Tillsätt buljongtärningen och låt steka med i någon minut.Tillsätt alla resterande ingredienser för köttfärsröran och låt skjuda i 10 min. Smaka och tillsätt eventuellt mer peppar och salt. Häll köttfärsröran över pastan i gratängformen och rör om så det fördelar sig jämt.
Oståsen
Smält smör i en kastrull. Ta av från plattan och tillsätt mjölet, rör i hop till en slät smet. Tillsätt sedan mjölken och grädden.Sätt tillbaka på plattan och skjud på medelvärme. Rör om ofta så det inte bränns i botten.När den börjat skjuda tillsätt osten. Rör och låt lösas upp i såsen. Smaka av med vitpeppar och salt. Såsen ska nu vara tjock är den inte det redav med maizena redning för vita såser. Häll sist ostsåsen över pasta- och köttfärsröran och strö över gratängosten. Ställ in i mitten av ugnen 200 grader i ca 20-30 min tills osten har fått fin färg. Låt stå några minuter innan servering så bränner man sig inte 🙂