Jordgubbsglass

jordgubbsglass

Smarrig jordgubbsglass för varma dagar. Funkar perfekt att frysa direkt eller baka i glassmaskin.

 

Ingredienser:
0.5 dl strösocker
500 g frysta jordgubbar
2 st äggulor och 0.5 dl florsocker
2 st äggvitor och 2 msk strösocker
2 dl vispgrädde

 

Beskrivning:

  1. Låt jordgubbarna tina och mosa sedan ihop dem med 0.5 dl strösocker.
  2. Vispa äggvitorna tillsammans med 2 msk strösocker 
  3. Vispa äggulorna och florsockret pösigt
  4. Vispa grädden fast.
  5. Blanda jordgubbsmoset med äggulesmeten.
  6. Blanda ner den vispade grädden.
  7. Vänd sist i de vispade äggvitorna och blanda väl.
  8. Häll i glasslåda och låt stå i frysen minst 4 timmar. 
  9. Har man glassmaskin kan man även köra smeten i den tar ca 20 min. 
  10. Toppa med färska jordgubbar för lite extra smak.

Saftig äppelkladdkaka med kanel

äppelkladdkaka

En saftig äppelkladdkaka som smälter i munnen. Grundreceptet kommer från Camilla Hamid men har gjort min egen variant som jag tycker blir bättre då jag inte är något fan av kardemumma. 

Ingredienser

Äppelkladdkaka
2 stora äpplen
175 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel
1 dl brunt farinsocker
3 ägg
3,5 dl vetemjöl

Pajsmul
50 g smör, mjukt och rumsvarmt
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Garnering
1 stort äpple

Servering
Vaniljglass

Beskrivning

Äppelkladdkaka:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
  5. Häll upp smeten i formen.

Smul:

  1. I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
  2. Skölj, kärna ur och skiva äpplet till dekorationen.
  3. Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan.
  4. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter, eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan precis slutat kännas rinnig.
  6. Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4h i kylen.
  7. Servera sedan med vaniljglass

Death by Chocolate

death by chocolate

I min jakt på den perfekta chokladtårtan så är detta det recept som jag kommit närmast med. Jag kommer fortsätta förfina detta för att få till den exakta smaken jag är ute efter.

 

Ingredienser

Chokladbottnar:

0,5 dl grädde
0,7 dl mjölk
0,5 msk vitvinsvinäger
230 gram socker
120 gram vetemjöl
40 gram kakao
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
1,2 dl starkt kaffe
0,5 dl rapsolja

 

Chokladganache:
300 gram mörk choklad
300 gram grädde
100 gram smör
2 tsk starkt kaffe (kan uteslutas)

 

Chokladspån dekor:
200 g mörk choklad
1 msk rapsolja

 

Beskrivning

Tårtbotten:

1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft) och smörj en form som är ca 20cm i diameter. 
2. Blanda mjölk, grädde och vitvinsvinäger i en liten skål och ställ åt sidan i 10 minuter, eller medan du rör ihop resten av smeten.
3. Blanda socker, mjöl, siktad kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.
4. Tillsätt ägg, kaffe, oljan och mjölkblandningen.
5. Rör om tills du har en jämn smet, den är ganska lös. 
6. Häll i formen och baka i ca 15-20 minuter, känn med en sticka, när bottnarna är klara ska stickan inte ha någon lös smet på sig, men gärna lite fuktiga smulor. Var försiktig för att överbaka, då bli bottnarna lätt torra!
7. Ta ut formen och låt den svalna helt.

 

Chokladganache:
1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
2. Lägg grädde, smör och kaffe i en kastrull och värm tills det precis kokar upp.
3. Slå den heta grädden på chokladen och rör ordentligt tills du har en blank ganache.
4. Låt den svalna över natt i rumstemperatur eller i nån timme i kyl. Var försiktig med att röra för mycket i den, då kommer det in luft och den tappar sin mörka glans.

 

Chokladspån:

  1. Smält chokladen i vattenbad och rör ner oljan.
  2. Blandningen hälls i en rund form och får svalna vid 15-20 grader.
  3. När chokladen har svalnat hyvlas chokladspån med en osthyvel.

Montera tårtan:
Varva bottnar och ganache och täck sedan tårtan med ganache. Låt tårtan stå i kylen för att stelna. Innan servering hyvla över chokladspån och dekorera med jordgubbar, chokladsås och servera med lite vispgrädde till.

Marängtårta över natten

nattmarängtårta

En fluffig marängtårta som smälter i munnen och bakar sig själv under natten. Min favorit tårta på sommaren! Min mamma gjorde alltid denna när jag var liten och den har fått följa med hem till oss 🙂

 

Ingredienser

5 st äggvitor

3 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Blåbär eller jordgubbar till garnering

 

Beskrivning

Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en form och strö kokos så det fastnar över hela formen. Vispa alla ingredienser till ett fast skum. Ställ in i nedre delen av ugnen och stäng av den direkt. Låt sedan stå i avslagen ugn minst 6 timmar. Utan att öppna den. Vispa 2 dl grädde och täck övre delen av kakan. Garnera med blåbär eller jordgubbar.

Chokladmoussetårta

Ingredienser, ca 12 bitar

Kladdkakebotten

200 g smör

4 dl socker

2 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1.5 krm salt

4 st ägg

2.5 dl vetemjöl

Chokladmousse

2 dl vispgrädde
175g mörk marabou choklad
2 ägg
1/2 dl strösocker

Garnering

10g choklad till garnering

Beskrivning

Kladdkakebotten

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.Häll upp i en bunken och rör hastigt ner socker, kakao, vaniljsocker och salt i det avsvalnade smöret. Rör sedan ner ett ägg åt gången. Tillsätt till sist mjölet och rör hastigt till en slät smet. Häll smeten i en smord form (ca 23 cm). Grädda i mitten av ugnen i ca 19 min.Den kommer att ”vobbla” lite och se ofärdig ut när man tar ut den. Men det är precis som det ska vara. Låt stå i kylen tills den svalnat helt. Viktigt att den är helt sval innan moussen breds på annars smälter den.

Chokladmoussen

Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna. Vispa grädden i en bunke rätt fast men inte för hårt. Vispa upp äggen tillsammans med strösocker i en rostfri bunke med en elvisp tills de är rätt fluffigt. Sätt sedan bunken över ett hett vattenbad och vispa med en elvisp ca 3-4 minuter, fluffet ska då bli ännu fluffigare och öka dubbet så mycket i storlek. Ta bort skålen från värmen och fortsätt att vispa tills fluffet svalnat. Blanda ner smält choklad och grädde och rör om hastigt tills du får en fin och slät mousse. Här behöver man vara hyfsat snabb att röra om chokladen annars stelnar den för fort och det blir klumpigt i moussen, om det skulle hända så får man inte en lika slät mousse men den är god ändå så kasta inte 🙂 Lägg moussen på browniebotten och bred ut jämt. Ställ in kakan i kylen och låt den stå över natten eller mint 7 timmar tills den stelnat.

Innan servering smält den lilla biten choklad och ringla över tårtan som garnering. (går att skippa)

Marängtårta i långpanna

marängtårta

Ingredienser

sockerkaksbotten
200 g smör
2 dl strösocker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

 

maräng
4 äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
mandelspån

 

fyllning
3-4 dl vispgrädde
nån msk strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
bär

 

Beskrivning

Vispa mjukt smör och socker fluffigt. Vispa ner 1 äggula i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner växelvis med mjölken. Klä en långpanna med bakplåtspapper och smörj det väl. Bre sedan ut smeten. Vispa äggvitor till hårt skum och vispa ner lite socker och vanilj åt gången. Bre ut marängen på sockerkakssmeten och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-30 min. Känn med sticka när botten är genomgräddad. Lägg ev över ett bakplåtspapper mot slutet så marängen ej blir för mycket gräddad. Låt botten svalna och dela den sedan på mitten. Lägg ena delen på en bricka. Vispa grädde med socker och vanilj och bre ut på botten. Fördela bär över. Färska är godast men det går jättebra med frysta tinade också, men låt de gärna rinna av lite innan. Lägg andra botten över. Bottnarna kan vara lite svårhanterliga, men om man lägger de i frysen en stund innan man ska montera ihop tårtan så går det superbra! Man kan även förbereda tårtan långt innan och förvara den i frysen, utan fyllning alltså.

Chocolate & Raspberry cheesecake

halloncheesecake

Ingredienser

Chokladbotten

60 g smör

200 g choklad

6 separerade ägg

225 g socker

1/4 tsk salt

1 krm vanilj extaxt

 

Ostkaka

300 g hallon

1 dl socker

saften av 1 citron

6 st gelantin blad

250g färskost naturell

3 dl vispad grädde tillsammans med 1 dl socker

 

Beskrivning

Chokladbotten:

Smält smör och choklad i en skål i en kastrull med varmt vatten. Smöra en form. Vispa samman hälften av sockret med 6 äggulor och vaniljen i minst fem minuter. Vispa resten av sockret tillsammans med äggvitorna ca tre minuter. Blanda ihop äggvitsröran med äggulsröran i tre omgånger försiktigt! Tillsätt den avsvalnade chokladen i röran. Häll ut smeten i formen och baka på 180 grader i 40-45 min. När kakan är klar så är den spräckt på toppen men så ska det vara. Du kan göra den i vattenbad men då får den en helt annan konsistens. 

 

Ostkaka:

Sätt bär, socker, citronsaft  i en kastrull. Koka på svag värme i 30 min. Sila sedan röran i en bunke och blanda i citron gelantinet. Låt svalna tills det är halvstyvt. Häll i philladelphia och tillsätt den avkylda halvstyfa gelen. Vispa ihop till en jämn smet. Vänd i grädden/sockret och rör om.

 

Bred ut blandningen på chokladbottnen. Sätt i kylen minst fem timmar.

Sommarrulle

sommarrulle

Ingredienser

Botten:

6 st äggvitor

4 dl strösocker

3 dl kokosflingor, 2 1/2 + 1/2 dl

0,5 dl majsstärkelse

0,5 dl marsánpulver för kokning

 

Fyllning:

3 dl vispgrädde

1 dl limecurd eller lemoncurd

500 g jordgubbar

125 g röda vinbär

200 g bigarråer

 

Garnering:

florsocker

bär

choklad

 

Beskrivning

1. Ugn: 175 grader. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt strösockret under tiden du vispar. Vispa till en blank och fast marängsmet. Blanda kokosflingorna med majsstärkelse och marsánpulver och vänd ner i marängsmeten med en slickepott.

2. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut täta långa ränder på en plåt med bakplåtspapper, som bildar botten till sommarrullen. Strö över 1/2 deciliter kokosflingor. Grädda botten i mitten av ugnen, cirka 25 minuter, i 175 grader.

3. Låt botten svalna på papperet på ett bakgaller. Vänd upp den på ett nytt papper, så att undersidan kommer överst. Dra försiktigt bort bakplåtspapperet. 

4. Vispa grädden tjock och blanda med limecurd. Bred över botten. Skär hälften av jordgubbarna och urkärnade bigarråerna i bitar och fördela över grädden. Strö över några av vinbären. Låt botten ligga 5 minuter med fyllningen så är den lättare att rulla ihop.

5.Rulla ihop botten från långsidan som en rulltårta. Lägg över på ett avlångt fat och sikta över florsocker. Garnera med resten av bären.

Ris á la malta

risalamalta

Ingredienser

1 l hemlagad risgrynsgröt

2,5 dl vispgrädde

1st vaniljstång

 

Sås

1 paket frysta hallon

1 msk socker

 

Beskrivning

Koka gröten enl. anvisningar på paketet. Se till att riskornen har lagom konsistens. Låt gröten svalna helt. Vispa grädden med skrapad vaniljstång. Blanda ihop gröten och grädden. Smält bären och rör ihop till en sås med socker. Serveras kall ur kylen.

Jockes Smultronparfait

smultronparfait

Ingredienser

2-3 dl tinade smultron (ser alltid till att få med saften för färg och smak)

6 äggulor
8-10 msk florsocker
5 dl vispgrädde 

 

Beskrivning

1. Vispa äggulor med florsocker, hårt, det ska ”gå att skriva i den”.

2. Vispa grädden, tills den är lite hårdare än filmjölk i konsistens.

3. Blanda ner smultronen i de vispade äggulorna, blanda grädden i din äggblandning.

4. Frys 5-6 timmar i lämplig form, ta ut parfaiten och låt den tina i kylskåp i ca 15 minuter innan servering.