Landgångar

landgångar

Denna goding är en fredagsklassiker från tonnårstiden. Min vänns mamma gjorde alltid dessa när vi kom på besök. Otroligt saftiga och goda. En lyxig variant av varmamackor.

 

Ingredienser, 2 port

2 Landgångsbröd eller 4 rostfranska

150g riven ost

400g köttfärs

1 gul lök

2 tsk soja

1 tsk balsamico

1 tsk oxfond

peppar

2 paket pulverbearnaise (fungerar ej med riktig bearnaise den skär sig)

 

Beskrivning

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skala och hacka en lök fint.

3. Bryn löken utan att få färg i en stekpanna.

4. Tillsätt köttfärsen och bryn den väl. 

5. Tillsätt soja, balsamico, peppar och oxfond efter smak.

6. Låt vätskan koka bort.

7. Rör ihop och koka upp bearnaisesåsen medans färsen steks klart. 

7. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.

8. Lägg upp bröd på plåten och fördela färsen på bröden.

9. Häll bearnaisesås över färsen och strö på riven ost.

10. Sätt in i ugnen i ca 10-15 min tills osten fått en gyllene färg. 

11. Servera med en god sallad. 

 

 

Nudelwok med blandfärs

nudelwok

En supergod blandfärswok med grönsaker och nötter. Fick med denna en gång från Hello fresh och kan inte leva utan denna nån gång i veckan. Godast med tjocka udon nudlar men funkar även med vanliga äggnudlar som på bilden. Försöker hitta den perfekta hoisinsåsen för den vi fick med var jättegod men blue dragons eller icas är inte lika bra. Men kör på icas tills jag hittat rätt.

 

Ingredienser, 4 port

2 st rödlök

2 st morötter

2 st pak choi

1 st vitlöksklyfta

1 tsk torkad ingefära

1/2 tsk chilikrydda

500g nudlar

1/2 dl hoisinsås 

500g blandfärs 

1/2 dl japansk soja

1 dl nudelvatten

40g jordnötter

peppar

salt

rapsolja

 

Beskrivning

  1. Skiva rödlöken tunt.
  2. Skala och kär morot i tändstikstunna strimlor.
  3. Grovhacka pak choi.
  4. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.
  5. Hetta upp rapsolja i en stor stekpanna på medelhögvärme. 
  6. Pressa i en vitlöksklyfta och fräs med rödlök och morötter i 4-5 min. Så de blir mjuka.
  7. Tillsätt pak choi, ingefära och en generös nypa salt.
  8. Fräs i någon minut tills pak choien sloknat. För över i en skål och ställ åt sidan.
  9. Tillsätt nudlar i det kokande vattnet och låt koka tills de är lite al dente.
  10. Spara 1 dl nudelvatten innan du häller bort det från nudlarna.
  11. Häll tillbaka nudlar i kastrullen och tillsätt hoisinsås och det sparade nudelvattnet, rör om väl.
  12. Hetta upp en ny generös skvätt med rapsolja medans nudlarna kokar och stek blandfärsen på medelhög värme.
  13. När blandfärsen fått lite färg tillsätt sojasås och grönsaker och blanda väl. Låt stekas några minuter tillsammans.
  14. Häll sedan kött och grönsaksblandningen över nudlarna och rör ihop tills allt blandats väl och smaksätt med peppar och salt.
  15. Servera genast och toppa med jordnötter.

Yakiniku

biff med bambuskott

Ingredienser

500g biff/lövbit/entrecote

1/2 purjolök

2 msk maizena mjöl

1 dl vatten

 

Marinad

1 vitlöksklyfta

1/2 dl sweet chilisås

2 msk olivolja

1 msk flytande honung

1/2 dl japansk soja

1/2 tsk malen ingefära

1 msk kalvfond

1 dl teriyakisås

 

Beskrivning

Gör gärna marinaden och marinera köttet kvällen innan. Börja med att blanda samtliga ingredienser till marinaden. Strimla biffen ganska tunt och blanda med marinaden, lägg i kylen. Strimla purjolöken och stek i lite olja tills den blivit mjuk. Tillsätt köttet med all marinad och stek på hög värme i ca 4-5 min.Mät upp vattnet i ett glass och tillsätt maizena och rör om så det blandas väl. Tillsätt till köttet och rör om väl, låt koka upp så såsen blir tjock. Servera med nykokt ris.

Stor köttfärspaj

köttfärspaj

Ingredienser

Pajdeg:

2 msk vatten
4 dl vetemjöl
175 gram smör

Fyllning:

800g köttfärs

1 tärning köttbuljong

1 gul lök

1 tsk timjan
1.5 dl slotts tomatpuré

1.5 dl vatten

1 msk balsamico

1 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 burk majs

1 burk (ca 290g) skivade champinjoner

1 gul eller röd paprika

Stanning:

3 st ägg
1 dl riven ost

1 dl matlagningsgrädde

1 dl mjölk

Garnering:

2 st hela tomater

Riven ost ca 1 påse (det som blir kvar efter 1 dl)

Till servering:

Crème fraiche

Sallad

Beskrivning

Skiva rumstempererat smör i kuber och sätt i en bunken. Tillsätt mjöl, salt och vatten.Knåda ihop till en deg och tryck sedan ut i en stor form ca 20×30 cm så att botten och kanter blir täckta. Nagga degen med en gaffel. Ställ in i kylen och låt vila minst 15 min. Sätt ugnen på 200 grader.Skala och finhacka löken. Hacka paprika i bitar.Fräs löken och tillsätt köttfärsen. Stek klart köttfärsen och tillsätt alla resterande ingredienser för fyllningen och låt puttra i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Medans det puttrar sätt in pajdegen i ugnen och förgrädda den i 10 min. Tag av köttfärsen från plattan. Rör ihop ägg, grädde, mjölk och ost i en skål. Häl den över köttfärsröran och rör snabbt ihop så äggen blandar sig väl med röran.Tag ut pajskalet från ugenen och häll över köttfärsröran. Skiva tomaterna och lägg ut över hela pajen. Strö över den resterande osten. Grädda ca 25min i mitten av ugnen tills osten fått fin färg. Servera med sallad och créme fraiche.

Mormors Köttbullar

Mormors köttbullar

Ingredienser

500g köttfärs 12%
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk

1/2 dl grädde
1 gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

1/2 tsk socker

 

Beskrivning

Blanda ströbröd, grädde och mjölk i en bunke.Låt svälla 10 min. Tillsätt köttfärs, salt, vitpeppar, socker och ägg. Rör till en jämn smet. Forma färsen till jämna bullar lägg på en plåt och grädda i ugnen på 200 grader tills de är klara. ca 30 min beroende på hur stora de är. Låt de sedan svalna och stek i smör för att få fin färg.

Lasagne med mozzarella.

Lasagne med mozzarella

Ingredienser

lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör 1 pressade vitlök
1 finhackad gul lök
1/2 dl chilisås
2- 3 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2 st mozzarellabollar

Ostsås:
10 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca 1/2- 1 dl vetemjöl
100 gram smör
3 dl riven ost
Lite riven muskotnöt salt och peppar

 

Beskrivning

Ställ ugnen på 175- 200 grader. Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Ostsåsen: Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Använd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält. Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäker form, och täck botten ostsås, och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra, lasagneplattor. Avsluta och börja med såsen. Toppa med skivad mozzarella ost innan gratinering Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 20 – 25 minuter eller tills den är klar. Servera med en god sallad.

Biffgryta (kallops)

kallops

Ingredienser

500 g grytbitar av nöt

eller  500 g nötstek

eller  500 g fransyska

2 st gula lökar

2 dl vatten

1 st kalvbuljongtärning

2 msk soja

0.5 tsk grovmalen svartpeppar

1 dl grädde

2 lagerblad

 idealmjöl

 

Beskrivning

Skär köttet i mindre bitar, ca 2-3 cm kuber. Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta. Rör i soja, lagerblad och peppar. Skala lökarna och skär i ringar. Lägg löken och köttet i buljongen. Häll på mera vatten om du tycker det behövs så att köttet kan koka i vätskan. Låt koka på medelstark värme i 35-40 minuter så att köttet blir mört. Rör om någon gång då och då. Provsmaka gärna en bit och är det inte mört fortsätt då att koka tills det blir mört. Det har hänt att jag kokat upp till 1,5 timmar. När köttet är mört, rör i grädden och rör ner idealmjöl till önskad tjocklek på såsen och låt koka ett par minuter. Servera med ris och grönsaker.

Pyttipanna

Pyttipanna

Ingredienser

300-400 gram överbliven stek

2 morötter

6 potatisar av fast sort

1 palsternacka

1 msk timjan

1 rödlök

4 ägg

1 msk smör & rapsolja

salt och peppar

 

Beskrivning

Tärna köttet och skala och skiva löken. Skala och tärna potatisen, palsternackan och morötterna i små fina kuber.Smält smöret med oljan i en stekpanna. Råstek rotfrukterna på ganska hög värme i smör och olja tills de fått fin gyllene färg. Sänk värmen och stek tills rotfrukterna känns mjuka. Salta och peppra.Vänd i köttet och örterna, låt allt bli varmt. Servera med lök och rått eller stekt ägg.

Nyttig köttfärslimpa

Ingredienser

400 g köttfärs

1 medelstor rå potatis

1 morot

1 gul lök

1 äpple

1 ägg

ev lite mjölk

ca 1 tsk salt

ca 1 krm svartpeppar

 

kinesisk soja

flytande margarin

 

Beskrivning

Skala och riv potatis och morot på den fina sidan. Riv löken eller finhacka den och grovriv äpplet och blanda med färsen. Tillsätt ägg och kryddor och späd ev med lite mjölk och färsen är för fast. Forma färsen till en avlång limpa i en ugnsform. Pensla ett tunt lager soja över hela färsen och ringla över lite flytande margarin. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 40 min. Servera med kokt potatis, gärna en enkel gräddsås och grönsaker. Köttfärslimpan får en härlig yta genom att man penslar med soja innan gräddningen.

Pastagratäng med skinka

Pastagratäng med skinka

Ingredienser

500 g kassler/skinka

400 g bandpasta

2 paprikor valfri färg

2 dl frysta ärtor

2 msk vetemjöl

1-2 msk tomatpurè

2,5 dl matlagningsgrädde

3 dl mjölk

2 dl riven ost

peppar/salt

torkad örtkrydda (oregano/basilika/dragon)

 

Beskrivning

Koka pastan och låt den rinna av i durkslag.Skär kassler och paprika i tärningar. Stek det lätt i lite smör i stor panna. Strö över mjöl, rör om och tillsätt tomatpurè, grädde och mjölk. Låt det koka ihop lite och smaka av med peppar och valfri örtkrydda. Rör ner 1 dl ost och blanda ihop med pastan. Häll över i en ugnsform och strö över lite mer ost. Gratinera i 225 grader i ca 15-20 min.